greek destinations     Travel info by Lena Paliarouti
 

Crete
Greece | travel info | map

Greece Portal .gr - Travel - Greek islands - Crete

 
 
 

Η Κρήτη είναι ένα ελληνικό νησί, που μαγεύει με τη απλότητα του. Οι πόλεις του είναι χτισμένες δίπλα στη θάλασσα και κατέχουν παράλληλα και ρόλο λιμανιού. Τα Χανια, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, η Σητεία, η Ιεράπετρα, ο Άγιος Νικόλαος, είναι οι ιδανικές πόλεις για περιπλάνηση στα γραφικά σοκάκια. Τα χωριά απαρτίζονται απο σπίτια λιτά, κυβιστικά και αυστηρά, σχεδόν ασκητικά, για να μην έρχονται σε αντίθεση με τον τρόπο ζωής των ανθρώπων που τα κατοικούν. Το τοπίο άλλοτε άγριο και επιβλητικό με γυμνά βουνά, κι άλλοτε ήμερο και καρποφόρο με απέραντους ελαιώνες, αμπελώνες και κάθε λογης καλλιέργεια. Ευλογημένος τόπος. Σαν προορισμός προσελκύει ταξιδιώτες απο όλο τον κόσμο που αναζητούν την ηρεμία και την αυθεντικότητα σε ένα τόπο κατάλληλο για ζευγάρια, παρεεές και οικογένειες.

 
 
Destination
Spring - Summer - Autumn - Winter
 
 
 
 
... Why to travel to Crete ...
 
 
To discover the greek way of life.
Για να ανακαλύψεις τον ελληνικό τρόπο ζωής.
 
###
 
Για να απολαύσεις την ελληνική φιλοξενία, γαστρονομία και διασκέδαση. Για να μείνεις σε ξενοδοχεια, ξενώνες, βίλες ή σπίτια στην Κρήτη, που βρίσκονται σε όμορφες γειτονίες ή σε τοποθεσίες με υπέροχη θέα στο βουνό ή τη θάλασσα. Για να γευτείς στα εστιατόρια και στις ταβέρνες της Κρήτης, τοπικά εδέσματα όπως ντάκος, αρνί με σταμναγκάθι, χοχλιούς, αρνί οφτό, ντολμάδες με αμπελόφυλλα, κουνέλι στιφάδο, γεμιστά με σταφίδες, γουρουνοπούλα σε κληματόβεργες, γαμοπίλαφο, αλλά και ντόπια κρασιά, τσικουδιά ή ρακί. Εστιατόρια στην Κρήτη θα βρείς στις πόλεις και στα χωριά, μέσα στα γραφικά σοκάκια, στις όμορφες πλατείες και στα μουράγια με θέα την θάλασσα. Για να περάσεις καλά με την παρέα σου, πίνοντας καφέ ή ποτό, στις καφετέριες και στα μπαρ της Κρήτης. Στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο, στον Άγιο Νικόλαο, στη Σητεία και στην Ιεράπετρα, περιπλανήσου στα σοκάκια της παλιάς πόλης και στον παραλιακό δρόμο για να ανακαλύψεις όμορφα μαγαζιά με ενδιαφέρουσα ελληνική και ξένη μουσική, ενώ στα χωριά τους θα βρείς μικρά παραδοσιακά κάφε και μπαράκια που αποτελούν τόπο συνάντησης για τους ντόπιους.
 
###
 
Για να επισκεφτείς τους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης και να ανακαλύψεις πολιτείες που η ιστορία τους χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η Κρήτη διαθέτει αρκετές προϊστορικές και αρχαίες πόλεις απο τις οποίες κάποιες είναι πιο γνωστές. Στην Κνωσό σώζεται το μεγαλοπρεπές παλάτι του βασιλιά Μίνωα με τον βασιλικό θρόνο και τις υπέροχες τοιχογραφίες, που υπήρξε η καρδιά του μινωικού πολιτισμού (3000 π.Χ - 1450 π.Χ). Στη Φαιστό σώζεται το παλάτι του Ραδάμανθυ, αδελφού του Μίνωα και επινοητή του Κρητικού Κώδικα, όπου βρέθηκε ο Δίσκος της Φαιστου με τα 241 σύμβολα που αποτελεί ένα μυστήριο, αφού δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί ακόμη.
 
###
 
Για να εξερευνήσεις τα μεσαιωνικά φρούρια και να μάθεις τις ιστορίες που κρύβονται πίσω απο τα τείχη. Τα φρούρια Φιρκά Χανίων, Φορτέτζα Ρεθύμνου, Κουλές Ηρακλείου, Καζάρμα Σητείας, Καλές Ιεράπετρας, Σπιναλόγκα, Φραγκοκάστελο είναι τα πιο επιβλητικά της Κρήτης και στέκουν στα λιμάνια σαν άγρυπνοι φύλακες.
 
###
 
Για να επισκεφτείς τους φάρους που ατενίζουν το πέλαγος χαρίζοντας το φως τους στα πλοία που αρμενίζουν την απέραντη θάλασσα. Ο φάρος Χανίων, με την όμορφη όψη του και τον τρόπο που συνδυάζει αρμονικά στοιχεία δυτικής και ανατολικής αρχιτεκτονικής, αποτελεί τον πιο εντυπωσιακό φάρο της Κρήτης και ένα απο τα ομορφότερα σημεία για να φωτογραφηθείς.
 
###
 
Για να να θαυμάσεις τους νερόμυλους και τους ανεμόμυλους που έφτιαξαν οι ντόπιοι για να εκμεταλλευτούν την δύναμη του νερού και του αέρα, για το άλεσμα των σιτηρών. Οι πέτρινοι νερόμυλοι και ανεμόμυλοι της Κρήτης έχουν μια ιδιαίτερη όψη που μαρτυρά την καταγωγή τους. Άλλοτε στέκουν μόνοι και άλλοτε σε συστάδες όπως οι ανεμόμυλοι Κατακαλού, Μαρνέλληδες και Σέλι Αμπέλου, που μάχονται με το καιρό, δίνοντας σου την εντύπωση πως περιμένουν καρτερικά τον μυλωνά να αλέσει.
 
###
 
Για να επισκεφτείς τα μοναστήρια και τις εκκλησιές που αποτελούν θαυμάσια δείγματα βυζαντινής αρχιτεκτονικής ενώ ταυτόχρονα φυλάσσουν θησαυρούς της βυζαντινής τέχνης και του Χριστιανισμού. Τα μοναστήρια Τοπλού, Αρκαδίου, Γουβερνέτου, Αγκαράθου ειναι τα πιο γνωστά της Κρήτης και αποτελούν πόλο έλξης για πλήθος ταξιδιωτών που αναζητούν την πνευματικότητα και την ψυχική ηρεμία.
 
###
 
Για να έρθεις σε επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό, μέσα απο ενδιαφέροντα εκθέματα που φιλοξενούνται στα μουσεία της περιοχής. Τα αρχαιολογικά μουσεία φιλοξενούν ευρύματα απο τους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης. Τα λαογραφικά μουσεία φιλοξενούν αντικείμενα που σχετίζονται με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των Κρητικών, την φορεσιά, το γάμο, το σπίτι, την οικογένεια, τις παραδοσιακές τέχνες και τα επαγγέλματα. Κάποια εστιάζουν σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι της λαογραφίας, κι έτσι προκύπτουν μουσεία όπως αγροτικά, ναυτικά, ελιάς, νερού, αλιείας, κεραμικής, ξυλογλυπτικής, μουσικών οργάνων, υαλουργίας, κεραμικής. Τα ιστορικά και πολεμικά μουσεία φιλοξενούν ντοκουμέντα και αντικείμενα που σχετίζονται με ιστορικά πρόσωπα, γεγονότα και μάχες στις οποίες πήρε μέρος η Κρήτη. Τα μουσεία φυσικής ιστορίας φιλοξενούν συλλογές αντικειμένων απο το φυσικό πλούτο της Κρήτης. Τα μουσεία ειδικού ενδιαφέροντος φιλοξενούν εκθέματα που δεν συνδέονται με την τοπική κουλτούρα αλλά με κλάδους όπως ιατρική, χημεία και τυπογραφία. Τα μουσεία τεχνων και γραμμάτων αναδεικνύουν τη ζωή και το έργο σπουδαίων Κρητικών του πνεύματος, όπως ο ζωγράφος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco), o λογοτέχνης Νίκος Καζαντάκης, ο μουσικός Νίκος Ξυλούρης, και ο ποιητής Βιτσέντζος Κορνάρος που ύμνησε την κρητική διάλεκτο με τον "Ερωτόκριτό".
 
###
 
Για να κάνεις βόλτα με ιστιοφόρο στο Κρητικό και Λιβυκό Πέλαγος, να πραγματοποιήσεις τον μεγάλο περίπλου της Κρήτης, και να φτάσεις ως τις νήσους Ήμερη και Άγρια Γραμβούσα που υπήρξαν άντρο 3000 πειρατών, τη νήσο Δία που αποτελεί καταφύγιο για τους κρητικούς αιγάγρους, την νήσο Σπιναλόγγα με το οχυρό της, τις νήσους Διονυσάδες που φιλοξενούν 300 ζεύγη γερακιών - μαυροπετρίτες, τη νήσο Λευκή ή Κουφονήσι με τα λευκά απο τη φύση σμιλεμένα πετρώματα της, την νήσο Χρυσή όπου φύονται θαλασσόκεδροι στις αμμοθίνες της και την νήσο Γαύδο με την γιγάντια καρέκλα που στέκει στο νοτιότερο σημείο της Ελλάδας.
 
###
 
Για να κολυμπήσεις σε παραλίες στα νερά του Κρητικού και Λιβυκού Πελάγους. Οι παραλίες Ελαφονήσι, Μπάλος, Φαλάσαρνα, Μάταλα, Κεδρόδασος, Αγιοφάραγγο, Σειτάν Λιμάνι, Βάι, Αμμόλοφοι, Πρέβελη, Κόκκινη Άμμος, Χρυσή, είναι οι πιο σαγηνευτικά όμορφες της Κρήτης, για να απολαύσεις τον ήλιο και τη θάλασσα.
 
###
 
Για να περπατήσεις μονοπάτια, που ενώνουν χωριά μεταξύ τους ή οδηγούν σε τοποθεσίες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Απο τις πιο όμορφες διαδρομές της Κρήτης, είναι εκείνες που έχουν προορισμό την κορυφή του Ψηλορείτη όπου θα απολαύσεις μια πανοραμική θέα του νησιού.
 
###
 
Για να διασχίσεις φαράγγια, ακολουθώντας τις διαδρομές του νερού, για να ανακαλύψεις την άγρια ομορφιά της φύσης περνώντας μέσα απο τις ρωγμές των βουνών. Τα φαράγγια Χά, Αμπά, Μάστορα, Μυλωνά, Ρίχτη, Κουρταλιώτη, Πέρδικας, Άρβης, Σαμαριάς είναι τα πιο άγριά και μυστηριώδη της Κρήτης, με τις διαδρομές να περνούν δίπλα απο υπέροχους καταρράχτες.
 
###
 
Για να εξερευνήσεις σπήλαια, ακολουθώντας διαδρομές μέσα στα έγκατα της γής, για να θαυμάσεις σταλαγμίτες, σταλακτίτες, αλλά και βραχώδεις σχηματισμούς που σμίλεψε η φύση. Τα σπήλαια Δίκταιο Άντρο, Σφενδόνη, Κουρνά, Πελεκητών, Κουρούπηδων Σαμωνά, Γερανιού, Τζανή, είναι τα πιο εντυπωσιακά της Κρήτης, για τον πλούσιο διάκοσμο τους.
 
###
 
Για να καταδυθείς στο βυθό και να εξερευνήσεις την υποθαλάσσια ζωή, τις θαλάσσιες σπηλιές, τους θαλάσσιους τοίχους, τους ύφαλους και τα ναυάγια. Το υποθαλάσσιο σπήλαιο Ελεφάντων με τους σταλαγμίτες, τους σταλακτίτες και τα απολιθώματα είναι το πιο ενδιαφέρον σημείο για κατάδυση στο βυθό της Κρήτης.
 
###
 
Για να γνωρίσεις τον λαϊκό πολιτισμό μέσα απο τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου, με αποκορύφωμα τα πολιτιστικά φεστιβάλ που διοργανώνονται κάθε χρόνο για την ανάδειξη του τόπου. Στα φεστιβάλ της Κρήτης θα δείς παραδοσιακές κρητικές φορεσιές, θα ακούσεις κρητική μουσική όπου κυριαρχούν οι ήχοι της λύρας και του λαούτου, θα χορέψεις παρέα με τους ντόπιους συρτό, σούστα, πεντοζάλη, και θα μάθεις πως οι Κρητικοί ανταλλάσουν μεταξύ τους σκοπτικά σχόλια στην κρητική διάλεκτο με τη βοήθεια έμμετρων δίστιχων, που λέγονται μαντινάδες. Τα πιο ενδιαφέροντα φεστιβάλ της Κρήτης είναι : το φεστιβάλ κρητικής κουζίνας, το ρεθεμνιώτικο καρναβάλι και το φεστιβάλ στην παραλία των Ματάλων.
 
###
 
Για να αγοράσεις τοπικά προϊόντα όπως τυριά (ξινομυζήθρα, γραβιέρα, ανθότυρο, μυζήθρα, μαλάκα, στάκα, τυροζούλι, ξύγαλο), αλλαντικά (απάκι, σύγκλινο, λουκάνικα), ζυμαρικά (μαγγίρι, μακαρόνια σιουφιχτά, ξινόχοντρο τραχανά), γλυκά (καλιτσούνια λιχναράκια, ξεροτήγανα, μουστοκούλουρα, λουκούμια με μέλι, δίπλες), γλυκά του κουταλιού (σταφύλι, κυδώνι, νεράτζι, πορτοκάλι, κολοκύθα, φραγκόσυκο), κρασιά απο ντόπιες ποικιλίες αμπέλου (λιάτικο, δαφνί, μαντηλάρι, βηλάνα, κοτσιφάλι, ρωμέικο, πλυτό, τσαρδάκα, θραψαθήρι, μοσχάτο, βιδιανό) και ποτά (σουμάδα, ρακόμελο, τσικουδιά), ξηροί καρποί (σταφίδα, καρύδια, αμύγδαλα), βότανα, μπαχαρικά, ελαιόλαδο, ελιές, παξιμάδια, μέλι, πετιμέζι, αλόη, σαπούνια, κεραμικά, ξυλόγλυπτα, μαχαίρια, στιβάνια, πλεχτά σαρίκια και υφαντά απο ντόπιους παραγωγούς και χειροτέχνες.
 
 
 
click
check the points on the map  
     
 
 
... Travel List ...
 
ROOMS
 
FOOD & DRINK
 
TOUR & EXPERIENCES
 
LOCAL PRODUCTS
 
GIFTS & SOUVENIRS

Treasures Giftshop ... Mosaic & ceramic gifts for travellers made of volcanic earth.
Ψηφιδωτά & κεραμικά δώρα για ταξιδιώτες φτιαγμένα απο ηφαιστειακές γαίες. >>>

 
CARS & BOATS
 
MORE SERVICES
 
 
 
Promote your Local Business
CRETE
TRAVEL LIST - 12 MONTHS
 
Η προωθητική υπηρεσία παρέχεται μόνο απο την blogger Lena Paliarouti και μετά την πληρωμή ( 500 Euro ), η οποία γίνεται μόνο
ηλεκτρονικά με την υποστήριξη του PayPal, πραγματοποιείται εγγραφή στην περιοχή Κρήτη, στο προωθητικό πακέτο Travel List,
στην κατηγορία που ανήκει η επιχείρηση, για 12 μήνες ( Crete - Travel List - 12 months ) και αποστέλλεται τιμολόγιο.
Η επιχείρηση πρέπει να ανήκει στη ταξιδιωτική βιομηχανία, σε κάποια απο τις κατηγορίες της Travel List.

Επικοινωνία για πληροφορίες & ολοκλήρωση εγγραφής ( promo text & link ) → E-mail
 
 
 
© GreecePortal.gr Greek Destinations - Travel project by Lena Paliarouti  
   
   
 
   
   
   
   
   
   
 
 
Greek islands
   
 
 
 
   
  .......... INFO ..........
   
   
 

Athens - Piraeus : 10 km
Thessaloniki - Piraeus : 510 km
Piraeus - Port of Crete : 174 nm

   
   
 
   
   
   
 
.......... E - SHOPS ..........
   
   
  Lava Rock Factory
   
   
 
LAVA ROCK FACTORY
   
 
The Lava, with the powerful energy of volcanic earth, the strenth of obsidian, and the shine of astrion, protects the travellers from the negative energy.

Η Lava, με την ισχυρή ενέργεια της ηφαιστειακής γης, την δύναμη του οψιδιανού, και την λάμψη του άστριου, προστατεύει τους ταξιδιώτες απο την αρνητική ενέργεια.
   
 
Workshop
 
   
   
  Lava Mosaics
   
   
 
GIFTS for TRAVELLERS
   
 
Buy handmade mosaic & ceramic jewels & decorative items, made of volcanic earth - lava, designed and made with love and patience by artist, designer & blogger Lena Paliarouti.

Αγόρασε χειροποίητα ψηφιδωτά & κεραμικά κοσμήματα και διακοσμητικά αντικείμενα, απο ηφαιστειακές γαίες - λάβα, σχεδιασμένα και κατασκευασμένα με αγάπη και υπομονή απo την artist, designer & blogger Lena Paliarouti.